U prošla dva bloga smo pisali o najtraženijim zanimanjima u okviru industrije proizvodnje organske hrane. Pominjali smo vlasnike restorana organske hrane, organske poljoprivrednike i logističare koji prevoze hranu od njive do krajnjeg korisnika. Za sve njih organski restorani predstavljaju odličnu priliku da, sa jedne strane ugoste ljubitelje organske ishrane u svom restoranu a sa druge da svi oni uživaju u najkvalitetnijim proizvodima.

Ako kao vlasnik restorana razmišljate o tome da li treba da uvrstite organsku hranu u svoj meni ili ste na samom početku i tek pripremate otvaranje svog prvog restorana, onda ćete možda u narednim redovima naći nekoliko razloga koji će vas podstaći da i vi krenete u pravcu posluživanja organske hrane svojim gostima.

1. Organska hrana je sve popularnija

Trendovi u proizvodnji organske hrane pokazuju da ovaj način proizvodnje postaje sve popularniji kako kod poljoprivrednika tako i kod potrošača. Organsko, što je nekada bio mnogo više naučni pojam sada postaje široko prihvaćen i može se čuti u svakodnevnom govoru – baš zbog toga sve više kupaca razmišlja i odlučuje se da kupi organsku hranu.

Jedno istraživanje je pokazalo da 41% roditelja pre bira organsku hranu za svoje mališane, nego konvencionalnu. Takođe, jedno veliko istraživanje tržišta u Americi je pokazalo da više od polovine odraslih pre kupuje organsku hranu nego industrijski gajenu.

I možda najvažniji podatak za sve proizvođače – kada potrošač jednom proba organski gajenu hranu  i potpuno pređe na kupovinu samo tako gajenog voća i povrća, skoro nikada se više ne vraća na industrijsku hranu čak iako ima manji budžet. Ovaj podatak iz još jednog u nizu istraživanja, može biti koristan i za vlasnike restorana organske hrane.

2. Organska hrana je pogodnija za zdravo meze od industrijske

Zašto je to tako? Pre svega zbog toga što organska hrana ne sadrži pesticide, aditive, antibiotike ili hormone ali ni bilo koje druge štetne sastojke, što je nažalost uobičajen sastav za industrijski gajenu hranu. Sertifikovana organska hrana mora biti zdrava, neprskana i ne sme sadržati bilo koji od pomenutih sastojaka, što je propisano nizom zakonskih i podzakonskih akata i kontrolisano od strane državnih institucija.

Drugi razlog zašto je bolje koristiti organsku hranu za zdravo meze i male ukusne zalogaje je ukus. Organska hrana, istraživanja dokazuju, ima mnogo lepši ukus nego industrijski proizvedena hrana. Sočan, bogat i pun ukus koji nas podseća na voće i povrće iz našeg detinjstva – biće prava poslastica za vaše goste. Iseckajte krastavac, šargarepu i praziluk na štapiće i pored servirajte humus za jednostavno a zdravo meze koje će svi voleti.

3. Organski meni u restoranu je kreativniji

Kako bi meni u jednom organskom restoranu stalno bio nov, pun svežih ideja i jela, važno je da šef kuhinje stalno eksperimentiše sa hranom, proba nove recepte i kreativno spaja nespojive koncepte. Samo tako nastaju najbolja jela, kada se recimo pomešaju organske kruške, tofu sir, karamelizovani luk i šnicla organskog junećeg mesa. Neobična kombinacija mesa, voća i povrća doneće nesvakidašnje mešanje ukusa a svi to volimo da probamo.

Činjenica je da većina vlasnika restorana sa organskom hranom, vrlo brzo shvati da je najbolji način da se troškovi nabavke hrane svedu na optimalnu granicu, taj da u pripremi jela koriste organske sastojke koji se nabavljaju sveži, brzo se potroše i iza njih ne ostaje mnogo neiskorišćenih delova.

Još jedan savet za sve vlasnike restorana koji kuvaju sa organskom hranom je da meni prilagode sezoni i da koriste što više sezonskog voća i povrća baš tada kada je sveže, direktno sa njive ili voćnjaka doneto kako bi pripremili ukusne i sezonski prilagođene obroke.

4. Lako je raditi marketing za restorane sa organskom hranom

Čini se da nema lakšeg i lepšeg posla za marketere od reklamiranja zdravih, neprskanih i ukusnih proizvoda. Kada je proizvod dobrog kvaliteta a opšta atmosfera u društvu naklonjena organskoj proizvodnji, onda je i zadatak da se takav proizvod promoviše lak.

Posetioci restorana obožavaju da dobiju neki specijalitet besplatno, kako bi ga probali u njemu uživali i na kraju dali mu ocenu. Zato, ako testirate novi meni, obavezno desertu dodajte mnogo svežeg voća i poslužite to posetiocima restorana besplatno uz molbu da vam kažu svoje mišljenje o određenom jelu. Tako će se oni osetiti važnim za vaš posao i kao pridruženi deo tima, koji utiče na meni i čije se mišljenje ceni.

Obavezno napravite promocije lokalnih proizvođača, koji će doći sa svojim proizvodima i predstaviti se posetiocima vašeg restorana. To je dobar način da oni probaju neke proizvode koje možda do tada nisu imali prilike da probaju.

Svi ovi načini promocije mogu biti odličan način da zainteresujete ljude koji dolaze redovno u vaš restoran da se iznova i iznova vraćaju jer će uvek biti u prilici da probaju nešto novo i kreativno.

5. Restorani sa organskom hranom mogu biti profitabilni

Iako nabavka hrane organskog porekla, restoran može da košta više nego kada kupuju industrijski proizvedenu hranu, posetioci restorana su spremni da plate razliku u ceni kako bi uživali u kvalitetnoj hrani od neprskanih sastojaka.

Istraživanja su potvrdila ono što smo mi u praksi primetili a to je da su kupci organske hrane spremni da budžet za organsko voće, povrće i druge organske proizvode prilagode svojim mogućnostima, čak i kada su im primanja manja – samo da bi jeli zdravu hranu i na taj način doprineli svom zdravlju. I kada su restorani u pitanju zaključak je isti – zdravo i organsko i tačka.

Konkretne brojke iz ovog istraživanja vrlo jasno potvrđuju prethodnu tezu – čak 65% ljudi je spremno da izdvoji više novca za organsku hranu i odlaske u restorane koji služe ovu vrstu hrane, nego što je to slučaj sa konvencionalno gajenom hranom.

Tržište postoji, kupci samo čekaju

Bez previše analiziranja i razmišljanja o ovoj temi, možemo doneti zaključak da tržište i te kako ima potrebu za što većim brojem restorana sa organskom ishranom i da kupci to traže. Svest o važnosti uzmanja neprskane hrane, bez hormona, pesticida i aditiva je sve veća pa samim tim svi oni koji mogu sebi da priušte uživanje u zdravim zalogajima – učiniće to bez razmišljanja i preispitivanja jer dobro znaju da je zdravlje na prvom mestu.