Када започињемо нешто ново, увек имамо милион питања – како, зашто баш овако, колико пута треба да урадим нешто итд. Како бисмо вам олакшали овај пут и скратили ваше лутање кроз свет органске пољопривреде, одличили смо да вам све појаснимо у 7 тачака и овај водич слободно можете сачувати и враћати му се сваки пут када вам затреба.

Људи се баве пољопривредом од самог настанка човечанства. На почетку, то је било искључиво како би се прехранили а затим је за неке то постала и основна професија па су вишкове произведеног воћа, поврћа и меса продавали на пијацама.

Иако једна од најстаријих професија, у одређеним етапама развоја човечанства (индустријализација), почела је да губи на важности. То се, на срећу, мења последњих година и органска производња поново постаје интересантна многима. Један од разлога за то је повећање броја становника на планети а друга пораст стандарда живота, због чега људи све више желе да једу квалитетну и здраву храну.

У једном од претходних блогова смо писали о вештинама које треба да поседује органски пољопривредник а сада желимо да се осврнемо на, по нама, најважније чињенице на које треба да обратите пажњу када започињете сопствену производњу.

1. Научите основе пољопривреде и органске производње

Учење основа пољопривреде, како конвенционалне тако и органске, је први корак на вашем путу да постанете органски пољопривредник. Јако је важно да разумете како се производи храна на индустријски начин, које пестициде и препарате они користе и на који начин они утичу на људско здравље. Након тога ћете много лакше разумети због чега је све потпуно супротно у органској пољопривреди и на који начин она утиче на људско здравље али и животну средину.

Такође је од великог значаја за вас да упознајете друге фармере и органске пољопривреднике, како бисте чули од њих неке нове савете и искуства. Иако у нашој земљи још увек нема великог броја едукативних радионица и предавања, потрудите се да учествујете бар на некој од њих.

Свакако немојте занемарити ни интернет као одличан извор информација, где ћете кроз различите туторијале, блогове и форуме моћи да научите и сазнате све појединости о органкој производњи.

2. Положај је важан

Место где се налази ваше имање на коме започињете органску производњу је од кључног значаја за успех. Локација обично буде најважнији фактор, који одређује да ли ће производња бити успешна а род воћа и поврћа добар.

Најважније је да се ваше имање налази близу извора чисте воде, јер је ово ресурс без кога биљке не могу да се развијају. Уколико је даље, имаћете проблем са наводњавањем и овај процес ће бити много компликованији и скупљи.

Важно је такође заузети добру позицију у односу на путну инфаструктуру и веће градове како бисте лакше могли да продате своје производе и како бисте били ближи пијацама или доступни дистрибутерима.

3. Садите оно што ће најбоље родити на одређеном земљишту

Док размишљате шта да посадите на њиви коју сте припремили за органску производњу, јако је важно да узмете у обзир стање земљишта, његове специфичности и састав. Аутохтоне врсте много боље успевају, јер се лакше прилагођавају земљишту, температури, нагибу терена и доступним ресурсима, него што је то случај са биљкама које потичу из далеких крајева. Иако није немогуће гајити и ове врсте, имајте на уму да неће бити лако на почетку.

Такође понекад величина простора може бити ограничавајући фактор за пољопривреднике, бар на први поглед јер помисле да неће имати довољно места. Но, и у тим ситуацијам постоје добро опробане методе као што су – вертикалне фарме и гајење биљака у контејнерима.

4. Упознајте своје тржиште

Јако је важно да познајете тржиште на коме желите да продајете своје производе. Урадите мало истраживање на интернету и сазнајте колико још пољопривредника производи исте производе као и ви и где их пласирају. То ће бити одличан начин да стекнете увид у понуду и да на тај начин креирате свој потрфолио производа које ћете понудити купцима.

Поред тога од изузетне важности је да сазнате колика је куповна моћ потрошача на делу тржишту које желите да заузмете, као и то колико често се снабдевају воћем, поврћем, месом, млечним производима и сличним намирницама које намеравате да понудите.

Када је продаја воћа и поврћа али и осталих производа у питању, постоје две опције за продају производа. Можете то радити сами (што подразумева између осталог познавање маркетинга и стратешког планирања) или то може уместо вас да ради дистрибутер, који већ има разрађену стратегију и канале промоције.

5. Припремите земљиште и употребите добар компост

Све почиње од доброг земљишта – нема здравог и укусног поврћа без доброг и незагађеног земљишта. Квалитет и састав земљишта директно утичу на то колико и којом брзином ће једна биљка да порасте.

Квалитено земљиште значи да оно само садржи хранљиве материје у себи, које ће помоћи биљки да расте и развија се. За већину пољопривредника, добро земљиште је комбинација компоста, лишћа и ђубрива као најважнијих састојака.

Компост можете и сами направити, што већина пољопривредника и ради, јер је јефтиније и тако сте најсигурнији у његов састав. Због чега нам је важан компост? Зато што задржава воду, смањује настајање корова и држи отпад подаље од биљака. Важно је да научите како се правилно компостира од самог почетка.

6. Негујте оно што сте посадили

Читав процес гајења биљака траје дуго и захтева пуно пажње. Органска пољопривреда је много захтевнија од конвенционалне јер је потребно уложити више времена за све појединачне задатке које имате током једног дана да обавите. Доста тога се ради ручно, што је аутоматски временски много захтевније.

Када говоримо о техникама које се примењују у органској пољопривреди, важно је да будете веома пажљиви код одабира оне коју ћете користити јер нису све једнако ефикасне и не могу се применити на неколико биљних врста.

Вода је нешто без чега ниједна биљка не може да расте и развија се. Од врсте биљке и изложености сунцу, зависи колико пута ће бити поливена али опште препоруке кажу да то треба да буде око 2-3 пута дневно. Од периода када се залива, зависи и правилан раст па је тако много боље поливати када су температуре ниже (ујутру или пред вече).

Уништавање корова је такође важно, јер ове биљке само одузимају потребне хранљиве састојке из земље вашем засаду, због чега се он неће довољно брзо и квалитетно развити.

7. Стрпљење је кључ свега

Неки људи мисле да ће, када почну да се баве органском пољопривредом, биљке расти брзо такорећи преко ноћи баш као и њихова очекивана зарада. То није ни близу реалних очекивања јер је важно да схватите како је за пољопривреду потребно много труда и рада.

Ваши циљеви треба да буду реално постављени и очекивања ће онда бити у складу са тим и неће бити изненађења или разочарења.

Стрпљење и упорност су најважнији јер је свакодневица пуна изазова и сваки дан вас приближава вашем циљу све ближе и ближе.

Иако плодови рада на њиви могу изгледати као веома примамљиви, процес покретања и одржавања пољопривредног земљишта је тежак. Осим свега што смо већ поменули, неизоставно је поседовати велику дозу оптимизма и посвећености која ће вас држати и када род не буде потпуно у складу са вашим очекивањима.

Срећан вам рад и нека роди добро!