Скоро сте се породили или имате малу бебу? Можда само желите да промените животни стил и донели сте одлуку да кренете од здраве исхране. Приметили сте да вам крвни притисак варира а да резултати лабораторије и нису баш најбољи. И онда је пала одлука да промените све и окренете се органској храни и здравом животу али неко вам је рекао да је то скупо за вас и ви се сада преиспитујете.

Много је начина да се храните здраво и бринете о свом здрављу, само ако сте довољно посвећени том циљу. Здрава, органска храна је доступна свима и може се уклопити у било који буџет само ако пратите одређене принципе.

Без обзира на то да ли тек правите прве кораке према органској исхрани или се на тај начин храните већ неко време, ови савети ће вам помоћи да на што бољи начин планирате своју куповину и уштедите када је год то могуће.

1. Планирајте унапред и искористите све

Направите унапред недељни план оброка и тачно знајте шта вам треба за свако јело појединачно које ћете скувати и тако ћете избећи да купујете више него што вам треба и још много важније да вам неискоришћена храна стоји у фрижидеру и да пропада. Нико не воли грижу савести, која нас све изједа, када бацимо неки комад воћа и поврћа јер је предуго стајао у фрижидеру а нико га није појео.

Планирањем избегавамо такве ситуације, штедимо, односно трошимо тачно по плану и једемо воће и поврће до последњег залогаја тако да нема вишкова. То је, с‘ једне стране много етичније а са друге показује да бринемо о природи и понашамо се одговорно према њој и плодовима које нам дарује.

2. Пратите снижења

Ово вам можда звучи као лаган задатак али ако обилазите продавнице морате имати фотографско памћење како бисте све попамтили. Додуше много ће вам бити лакше ако будете наручивали преко интернета, јер су ту цене транспарентно истакнуте а попусти су чести.

Предлажемо вам да записујте цене у посебној Ексел табели или блокчићу и да их употеђујете током периода од неколико месеци. Такође обавезно пре куповине направите списак намирница које су вам потребне. Када наиђете на ваш омиљени производ по повољнијој цени, немојте размишљати два пута већ га ставите у корпу.

3. Упознајте се са терминологијом

Када купујете органску храну, веома је важно да научите шта одређене етикете на производима значе и да одвојите полу производе од правих сертификованих органских производа. Да ли оно што купујете заиста и здраво као што вам то сугеришу слогани, етикете и логои или је по среди још један маркетиншки трик, то ћете лако схватити када се мало удубите у ово.

Дакле, органски производи са сертификатом подразумевају да је поврће или воће узгојено према принципима органске производње и у складу са строго одређеним правилима које пољопривредник мора да поштује како би његов производ прошао све контроле и тестове.

Потрудите се да производе са следеће листе купујете искључиво од произвођача органске хране јер они, када се производе методама конвенционалне пољопривреде, могу да садрже много хемикалија и пестицида.

  1. Јагоде
  2. Спанаћ
  3. Кељ
  4. Јабуке
  5. Грожђе
  6. Брескве
  7. Крушке
  8. Парадајз
  9. Кромпир
  10. Црвене паприке

4. Једите сезонско воће и поврће

Куповина сезонског воћа и поврћа увек значи уштеду, јер купујете оно што стиже свеже директно са њива па је самим тим ем здравије ем нема додатних трошкова превоза итд.

Свакако зими није сезона брескви или лубеница,  иако је негде могуће и то гајити, увоз и царина подижу цене па је много повољније сачекати сезону него куповати то у сред зиме. Зими је некако много привлачније јести цитрусно воће, које ће нам ем дати више енергије ем ћемо унети потребну количину витамина Ц за бољи и јачи имунитет.  Наравно , с‘времена на време сви треба себи да угодимо па је воћна салата од органског воћа у сред зиме сасвим у реду ако желимо да се подсетимо лета и топлијих крајева.

Важно је само да не правите компромисе око квалитета хране коју једете, јер је то најважније за вас и вашу породицу. Здраво, укусно и непрскано пре свега.

И још један савет за све маме које воле да праве здраве колаче са воћем – замрзните нешто од сезонског воћа и имаћете пун замрзивач здравог органског воћа током зиме.

5. Једите мање али квалитетније комаде меса

Када започињете нови режим исхране и бирате само органску храну, то значи да и месо које једете треба да буде узгојено по органским принципима што подразумева етичи приступ узгоју, исхрани и држању животиња. Овако произведено месо свакако има нешто вишу цену, због чега треба размислити о прерасподели оброка у току недеље и о учењу нових рецепата.

Можда је само довољно држати се принципа „ми смо оно што једемо“ па ће бити довољно да оправдамо себи куповину органског меса а ако није, онда размислите и о томе да ћете јести здравије месо које не садржи хормоне раста, антибиотике  и разне ГМО суплементе.

Свакако можете покушати и да једном месечно уведете недељу без меса, када ћете јести сирово воће и поврће или ћете кувати јела без меса. Верујте нам да није тако тешко одлучити се за овакву врсту исхране и сигурни смо да ћете много више уживати у квалитетнијим залогајима меса, када га једете свега неколико пута месечно, него када једете конвенционално гајено месо без укуса и са много хормона и антибиотика у себи.