Пут органске хране од њиве до купца је дугачак и захтеван, са једне стране много труда, рада и посвећености у производњи а са друге идентификација идеалног купца, препознавање његових потреба и излажење у сусрет свим његовим захтевима.

Свакодневно срећемо различите врсте купаца који купују органске производе, од оних који су заговорници здравог стила живота и фанатици када је органски начин живота у питању, до купаца који још увек нису у потпуности убеђени у сва својства органске хране.

У наставку ћемо набројати неколико група купаца и открити шта је карактеристично за сваку од њих.

Купаца има са свих страна и врло су разнолика група

Тешко је уопштити опис купаца који су заинтересовани и купују једном или више пута месечно органску храну. Управо зато нам истраживања о купцима, њиховим потребама али и о њиховим личним карактеристикама, дају значајне податке о томе у ком правцу треба усмерити маркетиншке напоре и кампање.

Више организација у Америци је спровело обимна истраживања на тему органске хране и дошло до важних закључака који су их навели на то да купце органске хране сврстају у три велике групе:

  • Неодлучни купци са тенденцијом да постану редовни (14%) – ово су они потрошачи који почињу полако да уводе органске производе у своју исхрану али то је ретко још увек без неког редовног темпа и уз много преиспитивања. Они купују органске производе када прочитају текст на омиљеном порталу а врло брзо забораве све и поново се окрећу нездравим алтернативама.
  • Средњорочно оријентисани ка органској храни (65%) – њих има највише и представљају највећу групацију у овој подели. То су појединци који не само да мењају став о томе која храна је здрава, већ мењају и своје навике – купујући органску храну на нешто редовнијем нивоу, схватајући који су бенефити конзумације овако гајене хране. Често читају о органским производима, критички промишљају о феномену органског начина живота и још увек имају по неку недоумицу.
  • Највернији купци (21%) – мала група купаца, која је веома заинтересована за органску производњу. Они улажу своје време и новац у учење о процесима производње, желе да знају како се њихово воће и поврће гаји. Знају све о штетности пестицида и како то може утицати на њихово здравље, због чега редовно купују непрскане, здраве и укусне производе са њива и из воћњака.

Свакако осим ове базичне поделе, постоје и други фактори који утичу на додатну категоризацију купаца и они много више обликују њихове ставове у односу на органску производњу и храну. Ти фактори су пре свега образовање, здравље и финансије, али и културни миље одакле потичу, јавно заговарачке кампање, питања здраве животне средине и многа друга.

1. Родитељи и деца као потрошачи

Америчка академија педијатара саопштила је још 2012. године да је на основу дугогодишњих истраживања дошла до закључка да је органска храна добра за децу и њихов раст и развој. Чини нам се да су родитељи то одувек знали и да због тога велики број њих својој деци свакодневно купује органско воће и поврће.

Када говоримо о истраживањима која ову тврдњу подупиру, она кажу да више од пола укупног броја купаца су родитељи који последњих година све више купују органско воће и поврће својој деци и уче их од малена здравом начину живота и правилној исхрани.

Родитељи често наводе да не купују органски храну само због здравља деце и бољих хранљивих састојака, већ и да би избегли пестициде као и друге токсичне супстанце које се могу наћи у конвенционално гајеној храни. Поред тога разлози за куповину органских јаја и млека су рецимо окренута ка смањењу изложености породице хормонима раста и генетски модификованим организмима.

Труднице су такође редовни купци органске хране, јер се труде да од почетка беби пруже само најбоље намирнице.

2. Потенцијални купци

Како бисте дошли до нових купаца, једна ствар је јако важно и ње треба да се држите – едукација. Неки од потенцијалних купаца не знају довољно о органској храни, неки су сумњичави према њој а тећи се једноставно изгубе у понуди и не знају шта да траже.

Већ смо спомињали да неки купци не знају разлику између ознака ‘био’, ‘домаће’, ‘еко’, ‘свеже’ итд. и њиховог значења па можда у намери да купе органски сертификовани производ погреше јер не разумеју о чему се ради.

Због тога је важно да купци прочитају што више текстова у којима је објашњено због чега је органска храна здрава и које су њене предности.

3. Паметни и информисани купци

Ова групација купаца, обично купује органску храну већ неко дуже време и врло је добро упозната са бенефитима које добија купујући и конзумирајући овако произведену храну. Такође, они траже већу вредност од логоа са натписом ‘органска храна’.

Спремни су да плате више јер разумеју вредност здраве органске хране и пажљиво вођеног процеса узгоја воћа, поврћа, животиња и житарица.

Информисаним купцима је јако важан интегритет одређеног произвођача, као и то колико је сам произвођач окренут здравом стилу животу и да ли и сам живи оно што продаје и пропагира. Поред тога, они воде рачуна и о ГМО питањима и знају како она могу утицати на производњу.

4. Здраворазумски избор потрошача

Истраживања показују да купци који мисле својом главом, доносе закључке без спољних притисака и утицаја много чешће се одлучују за куповину органске хране него они који нису самостални у свом одлучивању и размишљању.

Здравствени разлози заузимају велики проценат, када је у питању навођење разлога због чега купци бирају органску храну. “Здравије је од индустријске хране” звучи као опште место али и полазна станица за даљу надоградњу овог става и боље разумевање потребе да се купује органска храна.

34% купаца наводи да органску храну купује јер жели да избегне токсине у својој исхрани, које перципирају као веома нездраве. На њихову одлуку често утиче то што се информишу о специфичним бенефитима појединих органских производа и то што се интересују за теме као што су: зашто треба пити органско вино, због чега органско млеко садржи више хранљивих састојака и засићених масних киселина и које састојке садрже органске купине?

5. Одржива локална пољопривреда и њени заговорници 

Многи купци се одлучују за органску храну како би подржали локалне произвођаче али и како би утицали на повећање броја одрживих фарми и газдинстава. Њих интересују информације о самом произвођачу, због чега се бави органском производњом, желе да боље разумеју његове мотиве за коришћење нових метода у производњи итд.

Уколико желите да као локални произвођач имате што више купаца баш из вашег краја, потрудите се да успоставите сталну комуникацију са њима, нудите им посебне погодности и дајте им вредност кроз едукацију о томе како настаје један производ са ваше њиве или фарме.

6. Анти ГМО купци

ГМО је врућа тема која изазива много пажње и велики број купаца органске хране долази управо због страха од појаве оваквих организама у конвенционалној производњи. Иако нису баш сви купци упознати да је у органској производњи забрањена употреба било чега што има везе са ГМО, вероватно би требало још више причати о овоме и дати што већи број информација.

7. Сумњичави купци

Њих није баш лако убедити у куповину органских производа. Многи од њих никада у потпуности не пређу на органски начин исхране у увек имају одређене недоумице у вези са оваквом производњом.

Но, ипак немојте игнорисати ове купце јер уз правилну комуникацију и правовремене информације о органским намирницама, можда и они трајно промене мишљење. Понекад ови потрошачи промене мишљење јер желе да сачувају своје здравље, понекад се код њих јави одређена хронична болест па то буде окидач да потпуно промене начин живота. С’ друге стране дешава се да одређени купци када заснивају породицу, направе велику промену у свом животу по свим питањима па се ту нађе и начин исхране. И на крају, за промене може бити одговорно и ситуација на тржишту хране где се може десити нека велика криза у производњи конвенционално гајене хране.

8. Миленијалци и здрава исхрана

Можда нисте очекивали да ћемо и њих укључити у нашу листу али миленијалци постају све више заинтересовани за здраву исхрану и важно им је не само шта једу већ и како је то произведено. Поред тога на њихов избор често утиче и то што је органску храну сада лако наручити онлине па за своју здраву дозу воћа, коју стављају у смути, није потребно да одлазе на пијацу већ им све стиже на кућну адресу. Још једна циљна група којој треба посветити дужну пажњу и изаћи у сурет њиховим потребама и начину живота. Они воле да воде рачуна о свом здрављу, селфие са маратона је обавезан а пре тога нема бољег начина да се започне дан него да се поједе свеже органско воће најбољег квалитета.