(2. део)

У претходном блогу смо вам представили првих 5 занимања са листе најпопуларнијих у области органске производње хране. Надамо се да сте се пронашли у неком од њих а ако још увек нисте, онда пронађите још 5 прилика у овом тексту, где ћемо вам приказати чиме се још баве запослени у овој индустрији.

Увек се трудимо да купцима изађемо у сусрет и пружимо им најбоље услове куповине и врхунски квалитет производа, због чега у наш производни, дистрибутивни и продајни процес укључујемо пуно вредних људи. Сви они су део једног већег система и у њега уносе своју стручност и посвећеност.

Ко све помаже органским пољопривредницима да њихово пољопривредно добро функционише као добро организован систем, затим ко те производе чини доступним купцима у малопродаји али и ко је одговоран за логистичке операције које укључују паковање, превоз и складиштење производа? Све ово ћемо вам појаснити у наставку блога.

#1 Органски пољопривредни менаџер

Када сте се запитали како једно велико пољопривредно добро функционише, ко обавља све менаџерске послове и координише све потребне активности – одговор је управо у једној особи која обавља посао пољопривредног менаџера.

Када је пољопривредно добро мало, онда његов власник обавља већину ових послова самостално и нема потребу за ангажовањем једног оваквог менаџера. Међутим, када се посао развије и почиње да превазилази капацитете једног човека, онда је потребно размислити о ангажовању једног оваквог професионалца.

Он или она су одговорни за различите процесе на њивама, фармама или воћњацима. Укључени су у процес производње, сертификацију, уписивање свим потребних параметара у документацију, коју ће касније прегледати сертификациона комисија. Затим, задужени су и за функционисање свих пољопривредних машина и алата на једном имању, како би у сваком тренутку у сезони коришћења били исправни и спремни за употребу.

Неке од њихових уобичајених дневних активности укључују – планирање, надзирање а понекад и учествовање у самом процесу садње, ђубрења и убирања плодова. Они су такође одговорни и за запошљавање додатне помоћне снаге на имању, као и за њихову правилну обуку за садњу органског воћа и поврћа.

#2 Власник продавнице органске хране

Како се све већи број потрошача окреће здравом начину исхране, није реткост да траже органске производе у свом најближем окружењу. Нико од нас не жели да иде на други крај града како би купио нешто здраво за себе и своју породицу. Друга најбоља опција да се храните здраво а да не потрошите сате и сате у маркетима, након интернет куповине, су управо мали маркети органске хране где можете пронаћи све што вам је потребно. Од органских јаја, преко меса па све до најсвежијег воћа и поврћа. Нађе се ту и по неки здрави слаткиш за вашу децу, који ће вам љубазно и уз осмех продати власник или његови запослени.

Уколико се као власник продавнице органске хране додатно специјализујете само за једну уску област органске производње, онда су ваше шансе на успете на тржишту још веће. То можда још увек није популарно код нас али у свету овакве продавнице имају велики успех.

Замислите само маме које хрле у органску продавницу, која продаје једино производе посебно припремљене и прилагођене новорођеним бебама и деци до 5 година. Неко други се труди да донесе квалитет и брине о састојцима а мама може да мирно купи и однесе својој беби такав производ без бојазни да ће купити неквалитетан или штетан производ.

Органска козметика је такође одличан пример одабира производа које можете продавати, јер нуди неагресивну козметику за потрошаче свих узраста и због тога може имати велики успех на тржишту.

#3 Логистичар у дистрибуцији органске хране

„Шта они раде?“  Вероватно ће ово бити ваша прва реакција, када будете прочитали назив овог занимања. Једноставно је – они помажу да се органска храна помера и креће са једног места на друго, током једног циклуса који подразумева пут од њиве до трпезе купца.

Ако посматрамо ово занимање у најширем смислу, онда то не значи да је особа запослена на овом месту само део ланца дистрибуције производа, већ у то могу бити укључени и сви они који пакују и шаљу производе као и радници у складиштима где се део органских производа чува.

Сви они заједно учествују у једној великој операцији којој је крајњи циљ да органско воће, поврће или неки сличан производ стигну до задовољног купца у што је могуће краћем року.

#4 Органски пејзажни архитекта

Истраживања тржишта у свету показују да ће ово бити једно од најтраженијих занимања у индустрији органске хране, било да особа која се бави пејзажном архитектуром ради за неку компанију или самостално.

Брига за здраву животну средину и коришћење њених пуних потенцијала, полазна су основа са сваког пејзажног архитекту у органској производњи, који ће својим нацртима утицати на изглед али и функционалност одређених природних средина које ће креирати.

Неке од тих средина, по својој природи уопште не припрадају уобичајеним зеленим зонама на које смо навикли да помислимо када је органска производња у питању. Но, све више компанија жели да на својим крововима има зелену оазу и сопствени извор здраве хране. Зар то није занимљив приступ одрживом развоју? Ми бисмо желели да видимо што више оваквих иницијатива и код нас.

#5 Професори или наставници из области органске пољопривреде

У свету али и код нас, студијски и школски програми који имају у свом курикулуму предмете посвећене области органске производње хране и узгоја биљака и животиња органским методама, постају све популарнији и све траженији.

Како се захтеви тржишта мењају и органска пољопривреда добија све више присталица, тако је и потражња тржишта за професорским кадром у овом области све већа јер су потребни стручни људи, који ће образовати будуће органске пољопривреднике, менаџере итд.

Уколико се неко одлучи за каријеру на академском нивоу, баш као и у случају научног истраживача, потребно је много година рада и труда како би се достигао највиши ниво знања у овој области. Само нешто мање година учења потребно је професорима у средњим школама, како би се образовали и касније преносили своје знање на млађе генерације успешних органских пољопривредника.