(1. део)

Већ смо писали о најважнијим вештинама које треба да поседује сваки органски пољопривредник а сада желимо да вам представимо и друге људе који су укључени у овај процес. Постоји много занимљивих занимања којима се можете бавити уколико желите да будете део ове индустрије, било у Србији или негде у свету. Нећемо се ограничити само на нашу земљу, већ ћемо представити и нека занимања која можда још увек нису заступљена код нас. Хајде да мењамо свет органске пољопривреде и да сви напредујемо заједно.

Већ дуго је познато да се органска пољопривреда шири и развија, као и да је све више људи  укључено у процес производње, дистрибуције и продаје. Управо због тога, она постаје примамљива и младима који размишљају о будућности и окрећу се пољопривреди као главном извору прихода али и природи и здравом животу, који све ово употпуњују.

Ко је све део индустрије органске хране, прочитајте у наставку и сазнајте која су то занимања којима се можете бавити а да им је предзнак „органско“. Има их 5, па да почнемо.

#1 Органски пољопривредник (земљорадник, сточар или воћар)

Пољопривредници који се баве органском производњом било воћа, поврћа, житарица или меса и млечних производа, најважнија су карика у производном ланцу индустрије органске хране. Без њиховог рада и труда да произведу квалитетан производ, који ће стићи на трпезе све већег броја купаца, не би било ни свих других који директно зависе од органске производње.

Они свакодневно улажу време и знање у побољшање производних капацитета и унапређење метода органске пољопривреде. Део су једне од највећих и свакако најпродуктивнијих индустрија на свету, која се сваког дана труди да изађе у сурет потребама потрошача и произведе довољно хране за све. Пољопривредници који производе органску храну, обично не производе само за домаће, већ неки од њих и извозе своје производе на страно тржиште.

Одговорност је велика и захтева да целокупан процес буде осмишљен и припремљен до најситнијих детаља.

#2 Власник ресторана органске хране

Бити власник ресторана је велики циљ за неког ко је на почетку каријере али ако се у том ресторану још и служе здрави специјалитети, направљени од најквалитетнијег органског воћа, поврћа и меса – онда је изазов још већи а остварење циља носи са собом мотивацију да се настави са још бољим радом.

Пуно је одговорности, коју носи ова улога па поред уобичајених обавеза које сваки власник ресторана има, он га често и сам води, у њему ради и помаже другим запосленима (ако их има) да сваког дана ресторан фунционише.

Када је органска храна у питању, власник ресторана такође треба да води рачуна и о редовним набавкама, да има своје дистрибутере са којима ће имати сталну сарадњу. Но то није све, сви производи морају бити свежи а мени се мора мењати у складу са сезонама и трендовима у кулинарству. Ипак, како све више потрошача схвата значај органске хране они су и спремни да плате више за врхунски залогај који ће их чекати на столу.

#3 Кувар специјализован за органску храну

Сва срећа да су трендови у исхрани почели да се мењају и да све мање људи једе брзу храну а сви више уживају у ресторанима или самосталном кувању. У складу са променом трендова, кувар је постало веома тражено занимање а посебно када су специјализовани за одређене врсте кухиња или начина припреме хране.

Главни кувари и шефови кухиња, обично имају улогу усмеривача и да надгледају друге запослене у процесу припреме јела. Они су одговорни за свако јело које изађе из кухиње али и за осмишљавање нових јела, мешање разних укуса и креирање свежег и иновативног менија.

Кувари органске хране треба да буду упознати са разликом између органски и конвенционално произведене хране и како начин производње утиче на квалитет намирнице, њен век трајања, укус и друга својства. Најбоље би било да сарађује са локалним произвођачима органских производа, како би испоруке сезонског воће и поврћа биле редовне а јела прилагођена сезони.

#4 Научни истраживач за органску пољопривреду

С‘обзиром на повећању потражњу за органским производима, наука мора да прати одређене тенденције и потражњу на тржишту како би створила услове за настанак нових производа насталих употребом биотехнологије. Због тога је и потражња за научницима, који се баве истраживањима у области органске пољопривреде, велика и сваког дана све више расте.

Теме које су највише заступљене у истраживањима су пре свега начини на које се може умањити негативни утицаји пољопривреде на животну средину али и како на што ефикаснији начин заштити усеве од климатских промена и последица које оне доносе.

Стручњаци из области агрономије, најчешће раде на терену али осим тога добар део свог радног времена проводе и у лабораторијама проучавајући животиње и биљке са органских фарми, као и болести које се јављају код њих али и коров итд.

Ово свакако није најбржи пут да дођете до посла јер школовање траје годинама али су могућности за рад у великим светским лабораторијама велике уколико радите вредно и посвећено на остварењу свог циља.

#5 Агент за сертификацију органских прозвода

Потражња за све већим бројем агената, који ће се бавити сертификацијом у органској пољопривреди, расте сваким даном све више како се смањује број оних који храну производе на конвенционални начин. Све више појединаца и компанија схватају важност здравог начина производње хране и због тога се одлучују да пређу на органску производњу.

Посао агента за сертификацију је да прати на који начин и у којој мери се одређени пољопривредник придржава правила, која су одређена у органској производњи. Стандарди су постављени прописима и њихово поштовање је важно како би крајњи производ био произведен у складу са свим правилима и како би са пуним правом носио ознаку „органско“.

Више о самом процесу сертификације, писали смо у нашем првом блогу и ту можете прочитати како тај процес изгледа у нашој земљи.

Следеће недеље планирамо да вам представимо још 5 занимања у области органске производње хране а до тада, пишите нам у коментарима које од ових занимања вам звучи најинтересантније.