Јесен је право време за подизање воћњака, зато што ће биљке имати таман довољно времена да се добро укорене и ојачају до почетка пролећа и вегетационог периода. Јесења садња је и финансијски исплативија јер се смањују укупни трошкови чувања и одржавања биљке, као што је трапљење. Поред тога нема ни оштећења од глодара али ни сушења корена.

Избор сорте

Сада долазимо до прве велике одлуке коју треба донетида ли изабрати самооплодне воћке, са којима је могуће подићи воћњак садњом само једне сорте, или странооплодне врсте (јабука и крушка) код којих треба посадити најмање три сорте како би се међусобно опрашивале. Сорте опрашивачи треба да имају полен високог квалитета и клијавости, како би процес био успешно спроведен.

  • Избор сорти јабуке – међу најзаступљенијим сортама у органској производњи у Европи су ‚златни и црвени делишес‘, ‚топаз‘, ‚ајдаред‘, гала‘ и ‚пинова‘. Код органске производње основна препорука је да треба садити аутохтоне врсте, које су прилагођене условима раста и развоја на локалном терену. Међу најпопуларнијим врста су: будимка, кожара и колачара.
  • Избор сорти шљиве – сви знамо да је Србија један од највећих произвођача шљива на свету, баш због тога што та врста у нашој земљи има најповољније услове за раст и сазревање. Старе сорте, које најбоље успевају на тлу Србије, су: црвена ранка, белошљива, бистрица и фрушкогорска бела, као и неколико сорти из чачанског краја (чачанска лепотица, чачанска најбоља и чачанска рана).
  • Избор сорти кајсије – ова врло тражена врста воћа, како на домаћем тако и на страном тржишту, чест је и популаран избор органских воћара. Врста коју најчешће гаје је новосадска родна.
  • Избор сорти вишње – у земљама Западне Европе, најпопуларнија је ‚облачинска‘ вишња а поред ње чест избор домаћих воћара је и футошка, петроварадника и мајунка.
  • Избор сорти јагоде – међу произвођачима овог сочног црвеног воћа, најпопуларнија је сорта под именом ‚сенга‘, која доноси одличне приносе и врло је отпорна на спољашње утицаје.

Бирање парцеле и припрема за садњу

Следећи корак, након одабира сорте, је одабир парцеле и припрема земљишта на коме ће бити посађен воћњак. Затим треба урадити анализу физичких и хемијских особина земљишта. Најважније је да обратимо пажњу на киселост и количину креча јер ћемо на основу тих параметара знати која ће воћна култура најбоље успети на таквом тлу.

Јагодичасто воће захтева кисело и бескарбонантно земљиште, док када су коштуњаво воће и крушке у питању, онда треба бирати земљиште са 5% креча. Када бирате надморску висину на којој ће бити гајено воће, имајте на уму да све изнад 200 метара је одличан избор. Не би било лоше ни да око воћњака формирате заштитне појасеве (од цветних и лековитих биљака), чија је функција да повећају укупну стабилност екосистема али и да заштите воћке од ветра и неповољних временских услова.

Када је припрема парцеле за садњу у питању најпре је потребно урадити крчење земљишта од заосталог корења биљака које су раније сађене. Када се то уради, земљу треба оставити да одстоји око 2 године, како би се земља опоравила. Када тај период прође, парцелу треба изорати а затим и поравнати терен.

Какав треба да буде садни материјал

У складу са принципима органске производње и строгим правилима које треба поштовати, обавезно је одабрати сертификоване саднице, које морају бити здраве, без оштећења и са добро развијеним кореном а на горњем делу биљке треба да се налазе пупољци по целој дужини.

Пре садње, потребно је припремити садницу тако што се оштећене жиле кореног система одстране а оне здраве се скрате тако да би могле да се убаце у јаму за садњу. Затим се саднице потапају у раствор говеђе балеге, растресите земље и воде.

Строго треба водити рачуна о дубини садње јер калемљено место на биљци треба да вири 10-15 центиметара изнад земље. Уколико се не уради тако, корен ће почети да се суши и биљка неће моћ да расте и развија се. На другој страни имамо случај преплитке садње, где је биљка изложена суши па треба водити рачуна о обе погрешне варијанте садње и пажљиво положити биљку у земљу.

Временски услови за садњу

Садња се обавља све док температура не падне испод нуле и док се на површини земље не појави мраз, дакле до дубоко у јесен или чак до почетка зиме. Треба имати на уму да је сађење воћа и формирање воћњака активност која ће имати дугорочне последице на каснији раст и развој биљака и плодова, због чега треба водити рачуна о корацима и процедурама како би овај одговорни посао донео жељене резултате и профит.

Заштита воћњака од различитих временских прилика

Јако је важно предузети одговарајуће мере заштите у свим временским условима како би стабла у воћњаку остала нетакнута и неоштећена услед промењљивог времена.

Заштита од мраза у пролеће је веома важан сегмент бриге о биљци. Цветни пупољци су најосетљивији део биљке током пролећа и често део или скоро сви измрзну током пролећних мразева. Праћењем временске прогнозе, може се делимично предупредити измрзавање цветова, уколико се неке од следећих мера примене на време.

  • Задимљавање – на овај начин температура се може подићи од 0,5 до чак 1,5 степени, што је код слабијег мраза сасвим довољно да се биљка и њени цветови спасе. Једноставним паљењем тешко сагорљивих материјала може се спречити смрзавање.
  • Температуран инверзија – за ову методу су потребни велики вентилатори и хеликоптери, чиме се температура подиже за 2-3 степена у року од неколико сати.
  • Заштита помоћу вештачке кише – код ове методе се цветови или замеци плода прскају водом (споро и у виду једва приметне измаглице) на температури око и непоредно испод нуле. Због чега се то ради? Мраз се задржава на површини цвета или заметка плода, стварајући заштитну опну од танког леда, како хладноћа не би продрла у унутрашљост. Уколико се ова метода користи у дужем временском периоду, може се постићи заштита воћке и на знатно нижим температурама, до чак минус 10 степени. Када се једном почне са прскањем, не сме се стати док температура не буде поново у плусу јер чак и кратки прекиди од свега неколико минута могу бити неповољни за биљку.
  • Заштита од града – уколико желите да ваши приносу буду на високом нивоу, неопходно је да воћњак заштитите противградном мрежом, која ће омогућити плодовима да се развијају на здрав начин без страха од потенцијалних оштећења услед неповољних временских прилика.

Надамо се да вам је овај кратак водич о садњи органског воћа у јесењем периоду био од користи и да ћете на пролеће имати прве цветове а касније и плодове органских јабука, крушака или кајсија. До тада уживајте у нашем органском воћу и поврћу, које можете купити у нашој интернет продавници.