Ако сте поборник здравог живота и здраве животне средине и ако је органски начин исхране ваш лични животни стил, онда сте вероватно до сада научили неке од најважнијих принципа чувања свежине ове врсте хране. Уколико сте на почетку, вероватно не знате баш све о томе али ми смо спремили за вас неколико савета, који ће вам помоћи да се што боље снађете и да ваша органска храна траје што дуже.

Конвенционално гајена храна садржи у себи велики број адитива и конзерванс, који им омогућавају дужи век трајања. Наравно, како већина нас води рачуна о исхрани и жели само најбољи квалитет и храну у којој нема адитива, сасвим је логично да ће наш избор пасти на органску храну. Међутим, управо због тога што ова храна нема вештачке додатке који продужавају њену свежину, треба да водимо рачуна о роковима у којима ћемо је искористити.

Свесни смо тога да је јако тешко одмах појести храну коју купимо из много разлога (искрсне нам вечера у ресторану са пријатељима или некада једемо одређено јело чак два дана). Урбани темпо живота нам никако не помаже у нашем настојању да планирамо унапред. На срећу ипак постоје начини да се очува свежина намирница и по неколико дана.

Имајте на уму да иако је тешко планирати куповину намирница, на овај начин избегавате непотребно бацање хране и новца и истовремено штедите своје време – због чега не би било лоше да сви почнемо са прављењем недељног плана исхране.

Ослоните се на наших 6 савета и сачувајте свежину ваше органске хране.

1. Подесите хлађење у фрижидеру на нижу температуру (3-4 степена)

Ниске температуре су најбољи начин да се сачува свежина воћа, поврћа и других намирница али морате водити рачуна да се не замрзну. Када фрижидер подесите на овој температури, ваше воће ће одржавати свежину што је дуже то могуће без да се замрзне.

2. Водите рачуна о роковима

Код одређених врста храна можете игнорисати датуме до којих је треба појести одређену намирницу али то не можете урадити када је органска храна у питању. Управо су вам рокови најбољи савезници, који ће вам помоћи да планирате свој недељни мени. Када знате колико тачно дана имате до истека рока на некој намирници, већа је вероватноћа да ће баш тај производ бити на врху листе приоритета за кување те недеље. Увек водите рачуна о овим датумима а ако купујете у нашој онлајн продавници, слободно питајте наше запослене који је рок на неком производу како бисте унапред знали колико брзо ћете га потрошити.

3. Оперите воће и поврће пре него што га ставите у фрижидер

Увек оперите а затим сувом крпом осушите воће и поврће пре стављања у фрижидер, како бисте избегли нагомилавање влаге. Воће и поврће када крену да се кваре, ослобађају гас (етилен), који током времена изазива да се оно све више и више квари док се на крају не поквари у потпуности. Када овом миксу фактора додајете и влагу, на воћу и поврћу се појављује буђ, због чега постају неупотребљиви за људску исхрану. Ово можете избећи тако што ћете користити крпу за брисање а воће и поврће ћете одвајати, како се не би додиривало. Можете их држати у кутијама са преградама између, које ће одвојити различите врсте намирница и сачувати свежину. Такође избегавајте пластичне кесе, да у њима држите воће и поврће, јер оне подстичу стварање кондензације.

4. Постоји неколико начина за чување органског меса у фрижидеру

У зависности од врсте меса, као и то када ћете одређени комад користити за припрему неког укусног јела, разликујемо и различите начина чувања меса у фрижидеру. Месо које ћете искористити у наредна 2-3 дана, можете оставити у фрижидеру на температури од 4 степена. А уколико желите да замрзнете неко месо дубље (у замрзивачу) и да га користите за кување у наредних неколико недеља, онда га или оставите у оригиналном паковању или га увијте у провидну фолију. Неке врсте меса, као што су димљена сланина или шунка могу једноставно да преживе ако их увијете у крпу натопљену сирћетом. Када је већ кувано месо у питању, њега пре стављања у фрижидер оставите да се скроз охлади.

5. Житарице се могу чувати на неколико начина

Житарице за мусли, граноле или хлеб морате држати у различитим условима с’ обзиром на њихову намену у вашој исхрани. Узмимо за пример хлеб. Њега треба држати на сувом и хладном месту, као што је рецимо кутија за хлеб. Иако сви знамо ово правило, често се деси да га оставимо у кухињи на радној површини без размишљања, након што смо направили укусан сендвич. Такође, хлеб можете ставити и у замрзивач уколико нећете појести целу количину у наредних неколико дана. Увек водите рачуна о појави буђи на хлебу, уколико га држите близу неког влажног места. Када су житарице за мусли у питању, њих увек држите у затвореној кеси унутар паковања из продавнице, како бисте одржали њихову свежину. Можете их пребацити и у велику кесу, па их ставити у замрзивач, уколико немате намеру да све поједете одмах. И на крају, када чувате колачиће, њих треба оставити у покривеној посуди на собној температури како би задржали свежину, влажност и укус.

6. Остали начини да што више продужите живот органским намирницама

Ставите ваше воће или поврће у конзерве или флаше – на овај начин можете правити домаћи џем, тегле са краставцима, компот или једноставно само стављати воће или повће у тегле како бисте га кроз неко време јели. Свакако имајте на уму да се воће на овај начин конзервира тако што се ставља у теглу па се онда даље потапа у шерпу са кипућом водом, што може утицати на квалитет завршног производа.

Дехидратација – ова метода није идеална за све врсте воћа и поврћа али може бити одличан начин да сачувате неке од њих за касније коришћење. Сушено воће може бити одлична здрава грицкалица а сушени парадајз савршен додатак јелу. Све што вам треба је дехидрататор или новија врста рерне која има тај додатак у себи. Такође се можете држати и методе сушења на сунцу, као најстарије и најприродније методе дехидратације. Пазите да добро осушите воће или поврће, како не би дошло до буђања касније.

Имајте на уму да, који год начин од ових одаберете, храна којој ћете продужити рок трајања неће садржати никакве адитиве и због тога ће бити здрава за вас и вашу породицу. Уколико вам прављење зимнице изгледа превише компликовано, пробајте да пронађете нешто за себе из нашег широког асортимана укусних производа у тегли. У понуди су органски џемови, путер од пистаћа и други намази који ћете обожавати.