Не морате имати велику башту или двориште како бисте себи приуштили уживање у свежем поврћу или зачинском биљу. Уколико уживате у сађењу биљака, онда ће вам овај текст донети прегршт корисних савета за уживање у новом тренду – „урбаном баштованству‘‘. 

Код нас још увек нису заживеле заједничке зелене баште, концепт који је годинама познат у Америци и у Западној Европи, где се у великим сандуцима гаје зачинске биљке и поврће. Овакве баште се налазе на ободима градова или у Америци на крововима великих солитера али и на посебно одвојеним деловима земљишта у квартовима, где свако може закупити свој део површине и започети садњу биљака.

А шта значи „урбано баштованство‘‘ и како га ви можете применити у свом дому, на балкону или тераси? Процес гајења биљака код куће, који називамо „урбано баштованство“, је много једноставнији и мање захтеван, него што је то случај са гајењем на већим површинама. То је и сасвим логично када узмемо у обзир то да су саксије мање, да има мање земље а самим тим и мање посла. Свакако брига о биљкама захтева да им свакодневно посвећујете пажњу и да их заливате у складу са њиховим потребама.

Разлога да пробате овај тренд има пуно и можете почети од практичних – увек ћете имати свеже зачинско биље или нешто захтевније за узгој – поврће. Затим ћете уживати у једном опуштајућем рутуалу, који ће вас бар на тренутак изместити из заглушујуће градске вреве и на крају добробит за планету је такође велика јер се сађењем биљака у граду смањује загађење.

Уколико већ неко време размишљате да започнете органску производњу, нека ово буде мали експеримент и проба како бисте видели да ли се сналазите са садњом и негом биљака  и поврћа. На овом малом узорку можете применити већину метода органске производње а додатно ћете поред учења имати и сатисфакцију јер сте произвели сопствени производ.

Корак по корак до балконске баште

 

КОРАК 1: Погледајте где се налази сунце

Сунце је најважније за правилан раст биљака, зато проверите под којим угом сунце пада код вас као и колико времена у току дана је на баш тој позицији. Не треба свим биљкама пуно сунца, па је некима сасвим у реду да буду на сунцу око 3-4 сата.

КОРАК 2: У чему садити?

Већина зачинских биљака успешно расте у плитким посудама, али водите рачуна да их не садите у тамним саксијама јер оне упијају сунчеву светлост и на тај начин прегревају биљке, чиме их оштећују. Рециклажа вам може добро доћи при сађењу биљака јер за њихову садњу можете искористити старе канте, похабане лонце или давно заборављене шерпе. Важно је само да, у чему год да посадите биљке, саксија или посуда имају рупу преко које ће вишак воде излазити ван.

Уколико имате веће двориште или можда имате места на крову зграде, можете онда сами да направите контејнере или сандуке. У њима, стручњаци кажу биљке имају довољно простора и одличне услове за раст. Такође водите рачина како садите биљке, избегавајте садњу у редовима, већ практикујте троугласте формације јер на тај начин ће вам стати до 15% више садница. Користите простор који имате изнад сандука и направите мердевине за биљке, како би се пењале у висину.

КОРАК 3: Шта садити?

Најважније је да одаберете сорте које се лако гаје у саксијама. Ми вам препоручујемо зачинске биљке, јер су најједноставније и не захтевају превише пажње. Но, у наставку ћемо поделити са вама 5 врста биљака које се најлакше гаје у малом простору.

  • Ротквице – вегетација јој траје свега 40-60 дана па је добра као предкултура и накнадни засад. За јесењу производњу, таман је можете посадити сада и у септембру, сукцесивно на 7-10 дана.
  • Млади лук – Јесен је идеална за његову садњу јер не подноси високе температуре. Треба му пуно воде и садите га у саксији дубине око 15 цм. Размак између садње треба да буде 15-20 дана. Већ две недеље након ницања можете уживати у његовим плодовима.
  • Љута папричица – потребно је мало подстаћи семе на клијање, па га умотајте у влажно парче вате и држите на температури око 25 степени. Тек када крене да клија, ставите га плитко у земљу и редовно заливајте. 2-3 месеца након клијања очекујте прве плодове.
  • Першун – најбоље расте ако га засадите у контејнерима или сандуцима али даје одличне резултате и у саксијама. Морате га покрити када крене хладније време. Није превише осетљив а ни захтеван.
  • Мини шаргарепе – идеалне за саксије, за зимску производњу их можете засадити у октобру или новембру. Треба је гајити на хумусу и редовно заливати.

КОРАК 5: Заливање и нега

Када је заливање биљака у питању, важе добро позната правила – лети им треба више воде док их зими треба мање заливати. Поред тога, водите рачуна да када заливате, не квасите лишће већ воду сипате директно на земљу. Такође, имајте на уму да је биљке најбоље заливати рано ујутру или касно поподне.

Ако желите да продужите сезону узгоја, можете и то учинти тако што ћете ваздух око биљака учитинити топлим а то можете да постигнете, тако што ћете ушушкати биљку и земљу лишћем, компостом, сеном или травом. Уколико је потребно, можете преко саксија или сандука развући фолију, која ће додатно грејати ваш засад.

И на крају, пред зиму треба припремити биљке за период хибернације, тако што ћете их добро утоплити и умотати (користите неке од метода које смо већ поменули) или их унесите у затворени простор.

Уживајте у вашим првим плодовима балконске баште, које можете да комбинујете са најбољим свежим органским поврћем и осталим производима из понуде наше интернет продавнице.