Ускоро нам стиже најлепше годишње доба по мишљењу многих и са собом доноси златне плодове природе у којима ћемо уживати. Но осим бербе грожђа и другог воћа, јесен може бити и одличан период да се засаде одређене врста поврћа, у чијим ћемо плодовима уживати током зиме али и када се отопи снег и крену да нас греју први зраци пролећног сунца.

Бенефити садње у јесен су вишеструки али ми ћемо као најважније издвојити: свеже поврће у рано пролеће али и економски ефекти, који подразумевају вишу цену поврћа у том периоду.

Да би оваква садња успела, важно је правилно одабрати сорте које ће бити засађене, одредити погодан тренутак за садњу, спроводити све агротехничке мере у складу са препорукама и добрим праксама коју су се показале као најефикасније за очување биљака током зиме.

Пазите на одабир земљишта и његов положај јер јаки ветрови могу утицати на младе засаде. Они су, кажу стручњаци, много отпорнији на лоше временске прилике него старије биљке због чега и треба водити рачуна о роковима и садити у правом тренутку.

1. Луковичасто поврће

Бели и црни лук

Ченови белог лука се саде у октобру и за то се користе већи примерци који ће дати већу луковицу. Уколико желите млади лук, онда са садњом треба пожурити и искористити септембар да бисте уживали у потрошњи током новембра. Дубина садње је око 4 цм а ченови се саде врхом на горе док би размак између биљака требало да буде 5-10 цм.

Најбоља земљишта за садњу белог лука су сунчана, плодна и она која добро држе влагу и богата су храњљивим материјама.

Када је садња црног лука у питању, сетва за производњу расада обавља се у августу док се расађивање врши крајем септембра и почетком октобра. Дубина садње је 2-3 цм а препоручује се сукцесивна садња која омогућава континуитет у производњи.

2. Лиснато поврће

Зелена салата

Она је једна од водећих повртарских култура међу узгајивачима органског поврћа и погодна је за јесењу садњу како на отвореном тако и у заштићеном простору. Зашто је то тако? Вероватно можете претпоставити – због високе нутритивне вредности саме зелене салате али и због тога што нису потребни неки посебни услови за њено гајење.

На отвореном, расађивање се врши у септембру а уживање у свежој салати можемо очекивати већ у новембру. У затвореном расађивање се врши сукцесивно у односу на потребе тржишта.

Спанаћ

Одличан је за јесењи период јер му није потребна велика количина топлоте, шта више може поднети мраз до -8. Рок за јесењу производњу је таман ових дана, у септембру а одмах након засађивања неопходно је биљке поливати водом и са тим наставити и ток периода вегетације. Спанаћ захтева пуно воде, зато што има слабо развијен систем корена, који се налазе у површинском слоју земље.

3. Садња купусњача

Карфиол

Ову биљку је по правилима и роковима, већ требало засадити како би формирање главе почело крајем септембра месеца. Она доспева у октобру, новембру па чак и децембру у зависности од тога када је засађена. Поново су тржиште и сукцесивна садња ти који диктирају темпо и потребе садње.

Броколи

Ова нам омиљена зелена биљка, успева најбоље на температурама од 13 до 18 степени, па је предстојећи јесењи период идеалан за његово сађење. Не воли високе али ни претерано ниске температуре због чега треба водити рачуна о условима у којима ће бити гајен.

Ако се питате како да ви и ваши укућани уживате у чарима овог поврћа, онда прочитајте који су најбољи начини да и ваша деца заволе броколи.

Келераба

Као јесења култура, ужива у нижим температурама а због кратког периода вегетације до 100 дана идеална је за овај период године. Сетва се обавља крајем августа а први плодови, за оне који су засадили на време, треба да се уберу већ крајем овог месеца. Уколико сте ипак закаснили, можете је поново засадити почетком новембра како бисте уживали у њеним плодовима током децембра.

Након садње, биљку треба заливати редовно на сваких недељу дана све до фазе када стабло задебља. Након ове фазе треба бити опрезан са заливањем како се не би оштетило стабло.

4. Плодовито поврће

Грашак

Од средине па до краја октобра, обавља се јесења сетва грашка, како би биљка имала довољно времена да изађе изнад земље, развије се и припреми за опстанак пре хладне зимске временске услове.

За сетву припремите више семена него у пролеће, јер због хладног времена долази до његовог пропадања. У случају да нема довољно падавина и влажност земљишта није на прописаном нивоу, треба додатно наводњавати земљиште и обезбедити му влагу.

5. Коренасто/кртоласто поврће

Шаргарепа

Сетва ове биљке, без које нема ни једне добре јесење и зимске супе, обавља се крајем октобра и почетком новембра. Може се садити на отвореном али и у заштићеном простору у полу ниским и ниским тунелима. Овакав начин узгоја обезбеђује неопходну влагу биљкама и потребну температуру за правилан развој.

Шаргарепу треба гајити на хумусима и растреситим земљиштима јер су она одлична и обезбеђују све неопходне услове за правилан развој корена, где ће бити избегнуто рачвање, савијање и пуцање корена.

Ротквица

Њена вегетација траје свега 40-60 дана а најбоље успева на лаким баштенским земљиштима. За јесењу производњу, сеје се у августу или септембру на сваких 7-10 дана. У нашим климатским условима, најбољи део године за производњу ротквица је управо јесен као и пролеће. Недовољне количине воде и високе температуре не погодују ротквицама па се због тога развија сунђерасто ткиво и оне немају исти укус.

Першун

У зависности од тога који део першуна желимо да користимо, он се гаји на отвореном због задебљалог корена а у заштићеном простору због листова. Када је технологија производње на отвореном у питању, ту користимо све исте методе као код шаргарепе.

У пластеницима се гаји без грејања, но ипак га треба покрити како ниске температуре не би утицале на развој листова. Свакако најбољи резултати су уколико је першун посађен у контејнере или саксије. Расађује се у октобру и новембру а у њему се ужива током целог зимског периода. Слично као и код шаргарепе.

Будите вредни ове јесени

Набројали смо чак 11 врста поврћа које можете посадити током јесењег периода вегетације. Све ове врсте поврћа су веома здраве за људски организам и осим витамина, минерала и осталих храњљивих састојака, на тањир вашој породици као и потрошачима донеће дашак здравог, органског начина живота коме сви тежимо.