Последњих неколико година, куповина хране органског порекла постала је веома популарна. И док се једни труде да једу само органско (јер не садржи пестициде и друге штетне састојке), други се труде да макар део намирница у њиховој исхрани буду из органске производње. Цена органског воћа и поврћа, као и јаја, меса и млечних прерађевина је нешто виша у односу на индустријску али за то постоје оправдани разлози, о којима ћемо сазнати више у овом блогу.

 

Разлози за куповину органске хране

  • Више хранљивих састојака – познато је а и научно доказано да органска храна има већу хранљиву вредност него индустријски произведена. Управо зато што није третирана пестицидима, свака органски гајена биљка има могућност да се развија на природан начин и производи нормалне количине витамина Ц, гвожђа, магнезијума, антиоксиданаса итд.
  • Очување најважнијих ресурса – вода је један од њих а како се у органској производњи не користе пестициди и вештачка ђубрива, нема ни загађења река и других водених површеина спирањем земљишта са њива.
  • Здравије месо – ако сте љубитељ меса, онда свакако треба да узимате оно које има сертификат о органској производњи јер се животиње хране само органски гајеним биљакама. Такође органски произведено месо не садржи антибиотике а ни хормоне раста и животиње се држе у знатно бољим условима од оних код индустријске производње.
  • Нулта толеранција на пестициде – у органској производњи се не користе пестициди, чији је утицај на људски организам толико снажан да изазивају бројна обољења (од акутног и хроничног обољења нервног, репродуктивног и имуног система до проблема са репродуктивним здрављем и плућима па све до најтежих болести – карцинома више врста)
  • Бољи укус – једноставан и можда не најважнији али свакако довољно битан разлог да се одлучите за органско. Текстура, мирис, укус – све то је много боље и природније код органске хране и коначно нас подсећа на све оне јабуке, јагоде, парадајз и и кромпир који смо јели када смо били мали.

И сада након овог кратког увода сви постављамо питање – вреди ли то? Најкраћи одговор би био – ДА. Опширније о разлозима зашто је органска храна скупља али и зашто вреди платити је више, читајте у наставку.

А уколико и даље мислите да је органска храна скупа за вас, мислимо да нема места изговорима, јер смо о томе писали у једном од наших претходних текстова где смо објаснили да је органска храна за све и да се може прилагодити сваком буџету.

6 разлога зашто је органска храна скупља

 

#1 Време

Време је новац, што се може и у овом случају применити и ако употребимо тај аргумент, врло лако ћемо схватити да је и цена органских производа повезана са количином времена које пољопривредници утроше на њиви или се бавећи пословима који су повезани са производњом.

Код органске производње је много транспарентније и реалније представљена цена једног производа. Нема скривања, искоришћавања и непријављивања радника, коришћења јефтиних а штетних пестицида итд. Квалитет значи и вишу цену али и здравији производ.

Зато што пољопривредници, који се баве органском производњом, не користе пестициде како би своје засаде заштитили од штеточина и болести – они то најчешће раде ручно, што значи да је велики део њиховог дана посвећен мануелном раду.

У дневни распоред, поред одласка на њиву, улази и решавање питања око сертификације, разна друга папирологија, посета надлежних експерата из сертификационих тела, планирање активности итд.

#2 Органска сертификација

Као што смо већ нагласили у претходном сегменту, сертификациони процес захтева пуно времена, припреме и стрпљења да се све заврши. Не само да треба имати довољно новца, на почетку, за први сертификат, већ у то треба урачунати и све ситне трошкове, који се појаве током процеса сертификације.

Највише трошкова код органске пољопривреде и сертификационог процеса одлази на: одговарајуће земљиште за производњу, едукацију о целом процесу, регистровање газдинства, набавку органског семена и посебне опреме за садњу.

#3 Посебни објекти и земљишта

Од пољопривредника који имају њиве и на њима саде органско поврће или житарице, преко оних који поседују воћњаке за органску производњу до сточара који животиње држе у посебним објектима – свима је заједничко да су им потребни посебни услови за производњу, који су прецизно одређени са разлогом, како би воће, поврће и месо били произведени у врхунским условима.

Органско земљиште за производњу житарица или поврћа, мора поседовати одређене квалитете како би на њему могла да се обавља садња биљака. Исто важи и за објекте и ливаде на којима бораве животиње, чије се месо и други производи касније прерађују.

Управо прерада сирових органских производа може бити изазов за произвођаче, уколико немају своје објекте за чување и складиштење воћа, поврћа или житарица. То онда значи да ће то морати да изнајме од неког другог, што аутоматски има утицај и на повећање цене.

#4 Едукација

Када су у питању вештине које треба да поседује један органски пољопривредник, већина њих проводи пуно времена и улаже доста новца у едукацију о новим методама, технологијама и производима који им могу бити од користи за повећање квалитета и профита.

Осим што се сами едукују, било путем интернета, читањем књига или на стручним курсевима, пољопривредници морају да воде рачуна и о својим запосленима – да и они прате све новине у индустрији, знају нове протоколе како би процес сертификације сваке године био успешан.

#5 Маркетинг за мале произвођаче

Како би се производи успешно продавали, треба уложити пуно времена и новца у маркетинг. Купци пре свега треба прво да сазнају за ваше производе а онда и да их купе, уколико им се допадну. Избор праве циљне групе је најважнији део овог процеса али и канали кроз које ћете се оглашавати.

Због ограниченог буџета, времена и знања, мали пољопривредник који сам продаје своје производе, треба то да уради на веома креативан начин како би био успешан али и како би привукао пажњу купцима.

Ту су наравно и стандардни трошкови, без којих се не може – веб сајт, флајери, рекламе у локалним новинама (ако неко још увек ово сматра добром методом оглашавања) итд. Како је 21. век донео бројне новине на пољу комуникација и маркетинга, тако би требало пратити трендове и у свој маркетинг микс укључити друштвене мреже.

#6 Спор раст и сазревање

У поређању са индустријском производњом, органски гајеном воћу и поврћу треба више времена за раст, развој и сазревање. Пољопривредници за органску производњу не користе хормоне раста како би убрзали процес раста биљке, због чега он прати нормалне природне токове и оне сазревају у уобичајено време.

На крају ваља још једном нагласити – здравље је најважније и због тога га треба чувати као нешто најдрагоценије што поседујемо. Органска исхрана вам може помоћи у томе да сачувате своје и здравље ваше породице.