Ближи нам се 2020. година и нови трендови у исхрани се већ увелико предвиђају. За нешто више од два месеца, приметићемо да неки нови производи долазе на тржиште а како бисте били припремљени за предстојеће новине, преносимо вам шта се то кува у кухињама највећих светских експерата који су на основу вишедеценијског искуства направили ‚тренд предвиђање‘за наредну годину.

Амазонов тим стручњака, састављен од више од 50 чланова, који чине угледни шефови кухиња, експерти из области кулинарста, продаје хране и налажења свежих трендова у светској индустрији хране – саставио је су преглед 10 највећих трендова за наредну годину и представили их пре неколико дана светској публици.

Подсетићемо се да је Амазонов тим такође донео предвиђање трендова и за текућу 2019. годину, где је изнео очекивања да ће органска храна и даље остати водећи тренд у исхрани, као и то да ће се биљна млека користити много чешће али и да ће тренд кувања код куће све више бити у порасту, што је охрабрујуће јер означава важну прекретницу у стварању здравих навика за све више људи на нашој планети.

Органска храна као доминантни тренд и 2020.

Најишчекиванији водич за трендове у исхрани следеће године, донео је неке новине које ће нам свима бити интересантне а општи тренд одрживе производње, еколошког паковања и исхране базиране на већем уносу воћа и поврћа, остају као темељни принципи око којих ће се даље градити остали трендови и иновације.

Незаобилазни тренд већ неколико година је и органска исхрана, која због својих позитивиних својстава доприноси бољем здрављу људи и доказано представља одличну превентиву за појаву неких од најчешћих хроничних али и најтежих болести. Својим хранљивим својствима, органска храна је више пута доказала да јој је епитет „ќраљица здравља„ дат са правом.

Који ће трендови, осим органске хране, доминирати тржиштем наредне године, прочитајте у наставку. У овом блог посту ћемо се осврнути на првих 5 трендова а следеће недеље вас чека наставак ове популарне листе.

1. Регенеративна пољопривреда

О овом тренду смо писали у претходном блог посту, па ако нисте упознати са овим појмом сада је прави тренутак да се информишете.

Сви од пољопривредних произвођача, преко дистрибутера и научника, па све до државних институција гледају на регенеративну пољопривреду као на будућност која им може помоћи, да остваре циљ и унапреде плодност обрадивног земљишта и створе начин да задрже угљеник у што већој мери тамо где је он и најкориснији – у земљишту.

Иако појам регенеративне пољопривреде можемо дефинисати на више начина, суштина је у томе да тај термин подразумева пољопривредне праксе које ће помоћи оздрављењу земљишта, унапређењу нивоа биодиверзитета и смањењу количине штетног ЦО2, како би били створени услови за дугорочна побољшања када је животна средина у питању али и смањење негативних утицаја климатских промена.

2. Нове врсте брашна

Алтернатива је све више на тржишту а посебно од када све већи број људи експериментише и  испробава дијете које не укључују пшенично брашно и остале не тако здраве врсте брашна. Експерти Амазона предвиђају да ће нове мешавине брашна стићи на тржиште током 2020. године, чиме ће сви они који су на безглутенској исхрани и сличним дијетама, имати још више избора када буду одлучили да месе хлеб код куће.

Предвиђања кажу да ће бити много више ‚брашна од различитих врста воћа и поврћа‘као што су на пример брашна од банане или карфиола. Уместо да се од карфиола и другог сличног поврћа, праве различите грицклаице или подлога за пицу, стручњаци предвиђају да ће он бити обрађен на другачији начин и да ће од њега бити направљено брашно.

Поред тога, грицкалице као што је на пример чипс или неки крекери, биће направљени од много здравијих алтернатива него што је то случај сада – тајгернат брашно (безглутенска коренаста биљка, која спада у поврће) и брашно од семенки.

3. Храна из западне Африке

Сваке године неки други регион наше планете постане популаран и кувари широм света открију његове специфичности и егзотичне зачине. Тако је и ове године, западна Африка постала интересантна куварима из Амазоновог тима и доспела на ову листу.

Пуно ‚супер хране‘из овог региона, кажу да доприноси дуговечности и здрављу њених становника. Основа већине јела у западном делу Африке су парадајз, лук и чили паприке а додатак томе су кикирики, ђумбир, лимунова трава и друге сличне биљке.

Тренд подразумева да се упознамо и са неким, до сада мање познатим или у потпуности непознатим биљкама, као што су на пример моринга (позната по свом лековитом дејству) или тамаринд, који ће се више користити у индустрији хране 2020. године.

4. Здраве грицкалице из фрижидера у маркетима

Уместо да сами припремате здраве грицкалице, као што сте то до сада морали да радите, маркети су схватили да је тренд здраве исхране постао популаран и можемо очекивати да ће се у наредној години појавити паковања грицкалица са здравијим садржајем него што је то до сада било уобичајено.

Тврдо кувана јаја и кисели краставци или свеже насецкано органско поврће у комбинацији са хумусом, могу бити одличне алтернативе чипсу или смокију а у малим паковавањима ће вам бити згодно и да их понесете са собом, тврде стручњаци из Амазона.

Чак ће и енергетске плочице стићи до фрижидера, јер ће бити обогаћене свежим воћем уз додатак грчког јогурта на пример. Живот постаје све убрзанији а мантра ‚зграби и настави даље‘ипак може бити одржива ако оброк с‘ногу постане здравији, боље планиран и практичније упакован.

5. Производи ‚на бази биљака‘

Брендови све више смањују употребу соје и траже алтернативе на другој страни. Уместо соје, користиће се бундева, пасуљ, конопља, авокадо, лубеница и алга златна хлорела. Стручњаци тврде да неке од ових намирница могу да створе текстуру сличну јогурту и осталим млечним производима.

Амазонов тим стручљака предвиђа да ће покрет љубитеља производа на бази биљака, све више расти и увећавати се баш као и онај који ће тражити алтернативе за месо и производе животињског порекла.

Надамо се да вам се допало првих 5 трендова у исхрани за следећу годину и да ћете и сами пробати неке од њих. Пишите нам у коментарима за који тренд мислите да ће се највише примељивати у Србији а за који мислите да још увек нисмо спремни.