Добро нам дошли у други део прегледа највећих трендова који ће владати у области исхране у 2020. години. У првом делу смо набројали првих пет трендова (регенеративна пољопривреда, нове врсте брашна, храна из западне Африке, здраве грицкалице из фрижидера у маркетима и производи ‘на бази биљака‘) а сада желимо да вам представимо и других пет и тиме заокружимо списак актуелних новина које нас чекају већ за два месеца.

Амазонов тим стручњака, који се потрудио да направи овај водич, успео је да комбинује различите трендове и задовољи укусе великог броја потрошача. Чини се ипак, да један тренд доминира целим овим списком и можемо констатовати да је он ту већ неколико година и да нема немере да изостане са ове листе. Погађате, реч је органској исхрани. Општи тренд бриге о здрављу, нашем организму али и о животној средини и добробити животиња, само је логична целина која заокружује један тренд коме сви тежимо а то је брига о себи и свима око нас.

Ипак, да се вратимо другом делу нашег тренд извештаја и у наставку видимо шта ће још бити актуелно када је исхрана у питању у 2020. години.

6. Различити намази и путери

Познати стручњац из Амазона, верују да ће у следећој години, осим стандардних и некима већ добро познатих намаза, као што су: тахини, хумус, намаз од бадема или индијског ораха, још неки намази постати велики хит. Семенке лубенице, због својих нутритивних вредности биће одлична подлога за неки намаз, или пак сезонски јесењи хит – намаз од бундеве; ова два намаза ће покушати да нас освоје својим другачијим укусом и да унесу новине у наш свет.

Наравно уколико желимо да водимо рачуна о животној средини и пореклу уља, које се ставља у овакаве намазе, онда свакако морамо бити опрезни и бирати оне произвођаче који избегавају употребу палминог уља. Због свих еколошких проблема (пораста просечних годишњих температура, крчења шума и пожара) са којима се суочава планета, током последњих неколико година, угроженост амазонских шума је велика а самим тим и растиња које се налази у њима, од кога и настаје палмино уље.

7. Органска храна за децу

Произвођачи хране ће у наредном периоду, како предвиђају стручњаци, проширити своју понуду здравих и органских верзија дечије омиљене хране. На које конкретно производе се мисли? Органски штапићи од пилетине (нагети), затим рибљи штапићи али у здравијој верзији од лососа и различите врсте пасти, које ће се правити од органског брашна– више врста. Надамо се да ће још неко креативно решење наћи пут до рафова током године.

Иако морамо да констатујемо да ово није потпуно нов тренд, стручњаци се слажу да ће следеће године добити још већу популарност. Како све више родитеља прелази на здравију исхрану, тако и њихова деца траже алтернативу масној брзој храни.

8. Замена за шећер и сируп

Уместо сирупа и заслађивача направљених од шећера, стевије, меда или јаворовог сирупа, у следећој години ће се појавити неки нови здравији производи на тржишту. Сируп од ‚монашког‘воћа, биљке пореклом из Кине и са Тајланда, затим сируп од нара, кокоса или урми. Поред ових, могао би да се појави и сируп од слатког кромпира (батата), што би заиста било интересантно пробати.

Богатство идеја и укуса, који нам се нуде, подстичу нас да се све више окрећемо здравим изборима у исхрани и да више не налазимо изговоре да здрава храна није укусна или да је једнолична. То се пре може констатовати за масну и пржену храну, која је нажалост још увек на тањирима многих породица редовна појава.

9. Мешавина биљних и месних производа

Месаре и произвођачи меса, неће бити изостављени из ‚лудила‘ базираног на саставу производа који је искључиво од биљака. У прошлом блогу смо помињали овај тренд, под бројем 5, па баците поглед како би вам било јасније о чему пишемо.

Ипак, то наравно не значи да ће се месаре затворити или да ће сви ‚месождери‘постати вегани.

Велики произвођачи предвиђају да ће месо произведено по органским принципима, које је добро како за купце тако и за нашу планету, постати још популарније. Како су животиње од којих се овакво месо добија, храњене биљном храном која је такође органског порекла, то значи да ћемо и ми кроз месо унети здраве састојке у наш организам.

Но, како конкретно изгледа мешавина биљних и месних призвода у једном, показао нам је произвођач меса Тајсон, који је направио бургер од мешавине меса и грашка. Њихова намера је била да свим љубитељима меса, који желе да се здравије хране, понуде укус меса и здраве састојке из поврћа. Чини се као добитна комбинација.

Тајсон је такође понудио купцима и кобасице и ћуфте од пилећег меса у комбинацији са леблебијама, црним пасуљем или киноом. Поред њих појавили су се још неки произвођачи, који су понудили сличне комбинације, као што је микс пилетине и карфиола.

10. Безалкохолна пића

Међу миленијалцима је све популарнији тренд здравог живота без мамурлука, па се тако смањују и количине алкохола које уносе у организам и све се више траже алтернативе класичним алкохолним пићима. Управо због популарности овог тренда, тржиште пића са ниским процентом алкохола у себи или потпуно безалкохолних пића у Америци, расте последњих година и то за чак 39%.

Амазонови стручњаци предвиђају да ће раст забележити и произвођачи пића која уопште не садрже алкохол. Ове алтернативе ће имати исти укус као и алкохолни коктели или друга пића, чак ће бити и произведени на исти начин, само неће садржати један важан састојак – а то је алкохол.

Примери оваквих пића се већ могу пронаћи на тржишту, али вероватно још увек не у Србији. Алтернативни џин садржи неколико комбинација биљака које доприносе аутентичности укуса, између осталих: смрека, коријандер, камилица, краставац и ђумбир.

Надамо се да се и ви радујете новим трендовима у исхрани, који нас чекају у наредној години и да ћете неке од њих и сами пробати. До тада, држите се здраве исхране јер само органско је најбоље и тачка.