Органска пољопривреда постаје све више популаран избор коме се окрећу, како старији тако и млади, у жељи да се врате природи и њеним благодетима а да уз то од тога могу да направе и успешну каријеру.

Ако питате неколико успешних органских пољопривредника – који је њихов савет и шта они виде као кључ успеха за органску производњу, вероватно ћете добити различите одговоре јер свако нешто друго сматра кључним фактором. Но, оно око чега се сви могу сложити је велика посвећеност имању, константан и вредан рад, као и праћење трендова и новина у производњи.

Уколико вам недостаје нека од наведених вештина, немојте помислити да никада нећете бити успешан пољопривредник већ мислите на то како можете да унапредите своје вештине кроз стално учење и праћење новина у овој области.

До краја текста са вама делимо 10 најважнијих вештина и умећа које треба да поседујете ако желите да радите и будете успешни кроз дуги низ година у пољопривреди.

1. Здраво тело и бистар ум

Пољопривредници проводе доста радних сати стојећи, подижући и савијајући се, како би завршили што више задатака током дана, који је динамичан и подразумева обављање много различитих радњи за кратко време. Свако ко је макар једном у животу подигао мотику, покушао да нешто окопа, засади или полије зна колико је физичке снаге потребно за вишечасовни напоран рад на пољу.

Ипак, некада пољопривредници дане проводе на другачији начин – у камионима превозећи воће и поврће, из једног места у друго. Иако се чини да су такви дани лакши и бољи за организам, такође носе са собом напор, јер значе да пољопривредник проводи цео дан седећи на једном месту и концентришући се на вожњу, где му је потребна јака концентрација.

Поред тога што су сви задаци, које пољопривредник обавља, физички захтевни – они се такође и одвијају у различитим и промењљивим временским условима као што су екстремна врућина, киша или хладноћа. Као последица климатских промена, временски услови постају много више непредвидљиви него што је то раније било, па пољопривредник поред тога што у таквим условима мора да ради, он такође брине и за усеве и како ће овакве временске прилике утицати на њих.

Стрес је, нажалост, саставни део живота сваког фармера као и много дужи радни сати него што је то случај код других професија. Они имају свега неколико слободних дана па је јако важно да буду што је могуће здравији, воде рачуна о исхрани, здравим животним навикама и одмору.

2. Организационе способности

Уколико не водите уредну документацију о сертификацији, не знате где вам се налази полиса за осигурање усева или уговор о сарадњи са дистрибутером ваших производа – онда ће вам органска производња пасти тешко и биће вам јако напорна.

Пољопривредници а посебно они који се баве органском производњом морају да воде рачуна о бројним параметрима, које треба редовно бележити и чувати као важан податак. Све те податке треба чувати на посебном месту, похрањене тако да се брзо можете снаћи и доћи до њих, када вам у госте дођу запослени из сертификационих комисија.

Вођење пољопривредног газдинства није лак посао, уколико нисте добро организовани, што није тако тежак посао али захтева доста прецизности и концентрације на детаље. Уколико нисте одушевљени овим делом посла, слободно га делегирајте неком члану породице или запослите особу која ће се искључиво бавити папирологијом и вођењем евиденције.

3. Менаџерске способности 

Чак иако водите малу фарму са свега неколико људи, који вам помажу у свакодневним активностима, потребно је да имате добре менаджерске способности и знање како да распоредите задатке које додељујете  људима са којима свакодневно радите.

Уколико водите веће газдинство са неколико њива, штала и осталих објеката, организациона структура се усложњава и потребно је да имате висок степен пажње усмерен на сваки детаљ, како бисте пратили све сегменте пословања. Баш у том тренутку на сцену ступају ваше организационо-менаджерске способности, где ћете делегирати одговорне послове за сваки сегмент пословања људима од поверења а ви ћете се бавити свакодневним преговорима са дистрибутерима и радићете на пласману ваших производа.

4. Интегритет

Јако је важно када производите органско воће, поврће, јаја, месо и остале производе, имате на уму да ви и ваша фарма представљате бренд за себе, који своју репутацију гради на интегритету који је стваран годинама.

Органски начин живота, подразумева здрав, одржив и пре свега посвећен став према животној средини, што значи да ви треба да будете оно што производите. Трудите се да у складу са тим принципима и живите, избегавајте да загађујете животну средину и нека вам добробит животиња буде високо на листи приоритета.

Једино под тим условима, када будете разговарали са купцима својих производа, због чега треба да купују органску храну – имаћете аргумент, иза кога стоје дугогодишњи интегритет као доказ, да је могуће произвести аутентичан, укусан и пре свега непрскан производ који је здрав за све.

5. Бизнис у крви 

Све органске фарме које су орјентисане не само на одрживост, већ и на профит имају на својим челним позицијама, способне и едуковане менаджере са знањима из пословног света. Као органски пољопривредник и власник газдинства, ваш задатак неће бити само да гајите воће, поврће и друге производе већ ћете имати контакт и са банком, државним институцијама, можда чак и институцијама ЕУ уколико будете корисници неког од њихових фондова. Поред тога своје производе ћете продавати или самостално, па ће бити потребе да сарађујете са маркетиншким тимовима ради промоције, или преко дистрибутера са којима ћете такође бити у сталној комуникацији. Можда ћете желети да се модернизујете и производе нудите преко ваше онлајн продавнице , што ће подразумевати додатно ангажовање и учење о овој области маркетинга.

Састављање буџета за пројекте (сарадња са државним институцијама, фондовима ЕУ), плаћање рачуна, вођење евиденција, писање бизнис плана и друге активности биће у почетку део ваше свакодневнице, све до тренутка када ћете бити у прилици да запослите неког ко ће моћи уместо вас да се тиме бави.

6. Способност да разговарате са свима

Како разговарати и преговарати са људима је важна вештина коју поседују сви пословни људи па и власници газдинстава, пољопривредних земљишта, фарми итд. Шта више произвођачи органске хране морају да раде десет пута више на промоцији јер још увек постоје људи који нису довољно едуковани о овој врсти производње.

Поврх тога, свакодневно ћете бити у комуникацији са другим фармерима, агрономима, запосленима у сертификационим комисијама, радницима, дистрибутерима и купцима. Јако је важно да у свим тим разговорима сталожено, прецизно и са самопоуздањем експерта говорите о свом послу како бисте саговорника убедили у исправност својих ставова.

7. Способност да усвајате нова знања

Уколико имате ову способност и жељу да стално стичете нове вештине и подижете на нови ниво ове постојеће, онда ће вас овај сегмент сталног рада на себи обрадовати.

Учење може да постоји у више форми, па је важно да одаберете ону која је вама најлакша. Било да учите од искуснијих колега или се усавршавате на неком универзитетском програму, можда о органској производњи и новинама читате на интернету и инспирацију тражите у развијенијим државама како бисте били први који ће довести нове технологије и методе у Србију – важно је да радите на себи, својим вештинама и константно се усавршавате.

8. Аналитичке способности и критичко промишљање

Понекад је потребно ствари сагледати и из другачијег угла. Не могу се сва решења наћи у туторијалима па је некада потребно пронаћи јединствено решење које ће бити примењено у одређеној ситуацији.

Добре аналитичке способности ће вам помоћи да се и у најтежим ситуацијама изборите са изазовима, рашчлањујући је на мање задатке. Прикупљањем нових информација и прављењем плана за решење неког изазова, можда дођете до решења које неће бити стандардно већ ће својим карактеристикама бити потпуно иновативно и представљаће добар пример другима да тако и они ураде.

9. Знања о механици

Иако ова знања нису у потпуности неопходна једном фармеру, није лоше научити неке основе, како бисте уштедели нешто свог времена и новца. Већини фармера треба знање о томе како неке машине раде, посебно ако у близини немају неког мајстора који ће доћи брзо и поправити то. Такође, било би корисно да сваки фармер издвоји неко време како би научио основе одржавања свих машина које поседује.

10. Хладна глава

Колико год је свакодневно ужурбано, стресно и напорно треба задржати присебност и бити способан за рад под притиском. Ово је вештина коју много више примењују запослени у канцеларијама, него они на фарамама али заблуда је да она није потребна и фармерима.

Сталне климатске промене, притисак тржишта, дистрибутера и купаца некада могу бити превише напорни за једног пољопривредника па успех у овој индустрији носи додатни притисак на произвођаче органске хране.